Domašu pomáha napĺňať topiaci sa sneh

10.03.2012 Vranov nad Topľou

Veľká Domaša 9. marca (TASR) - Hladina vodnej nádrže Veľká Domaša, ktorá bola pre deficit zrážok v uplynulých mesiacoch najnižšia za posledné roky, má v týchto dňoch stúpajúcu tendenciu. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava s tým, že k zlepšeniu situácie prispeli opatrenia vodohospodárov, ako aj prítok vody do nádrže z topiaceho sa snehu.
"Nepriaznivá hydrologická situácia v závere minulého roka spôsobila postupné vyprázdňovanie Domaše. Táto situácia bola spôsobená negatívnou bilanciou, kedy do nádrže pritekalo menej vody, ako bol minimálny sanitačný prietok," povedal Machava. Ako dodal, na žiadosť košického odštepného závodu SVP, došlo k zníženiu sanitačného prietoku Domaše z pôvodných 4,9 na súčasných 2,5 metra kubického za sekundu.
Najnižšiu hladinu dosiahla vodná nádrž 27. februára 2012, a to 150,60 metra nad morom (m.n.m.), čo predstavovalo 25,51 percenta jej zásobného objemu. "Od tohto dňa sa hladina zvyšuje a k dnešnému ránu dosiahla úroveň 152,15 m.n.m. Historicky najnižšie bola 4. februára 2004 - 149,97 m.n.m," priblížil hovorca SVP.
Domaša bola postavená ako nádrž s takzvaným viacročným vyrovnávaním hladín. "Prakticky teda aj pre situáciu, aká nastala v tomto roku. V mimoriadnej manipulácii bude SVP pokračovať ešte do konca marca 2012 na základe rozhodnutia Krajského úradu životného prostredia v Prešove," konštatoval Machava.
Dočasné zníženie objemu Domaše má podľa názoru vodohospodárov aj svoje pozitívne stránky. "Sme pripravení na topiaci sa sneh a jarné prívalové dažde," reagoval v tejto súvislosti generálny riaditeľ SVP Daniel Kvocera.
 

Vyberte región